Ja, “De dansende Woe-Li meesters” is een oud boek, maar ook een klassieker van Gary Zukav, een Amerikaanse spiritueel leraar, filosoof en auteur van niet minder dan vier bestsellers. Dancing Wu Li Masters (1979) is bijna een halve eeuw oud, hoe relevant is die klepper vandaag nog?
Zukav onderzoekt thema's uit de moderne natuurkunde, met name kwantumfenomenen, en linkt deze nieuwe concepten aan oude, vaak oosterse, spirituele bewegingen. Wetenschap en spiritualiteit met elkaar verbinden is helemaal Ponto3 en van alle tijden, dus ja, ook in 2024 blijft dit een interessant boek. Dat het wel degelijk au sérieux werd genomen bewijst de bekroning
een jaar na verschijnen met een National Book Award in Science.
Zukav, die wetenschap hoog in het vaandel draagt, kreeg het idee voor zijn boek op een conferentie over kwantumfysica . Hij raakte in gesprek met een Tai chi-meester die hem vertelde dat natuurkunde in Taiwan Wu Li wordt genoemd, wat letterlijk wordt vertaald als patronen van organische energie. In het subatomaire domein van de elementaire deeltjes zijn materie en energie onlosmakelijk met elkaar verbonden en misschien wel twee zijden van dezelfde munt, beweerde de Tai chi-meester, en Zukav dacht, laat ik dàt eens onderzoeken. Zo begon een reis waarop Zukav meer ontdekte dan hij voor mogelijk hield, bijvoorbeeld ook dat kwantumfysica en filosofie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: deze disciplines lijken dan wel erg verschillend, maar allebei streven ze naar het blootleggen van de essentie van de werkelijkheid. En eigenlijk… doet wiskunde dat ook niet?
Zukav vindt dat de werelden van, spiritualiteit, filosofie en wetenschap te verdeeld zijn. Hij gelooft dat deze vakgebieden nauw zouden moeten samenwerken, of beter nog samensmelten, om vanuit verschillende invalshoeken aan dezelfde essentiële problemen te werken. Tot slot betoogt Zukav veel aspecten van kwantumfysica in wezen een herontdekking zijn van wat de oude oosterse meesters wisten over menselijke kennis.
Zukavs boek was en is nog steeds een bron van controverse, nogal wat wetenschappers reageerden met schouderophalen. Hoe dan ook is het Zukavs verdienste om de interesse in algemene natuurkunde te populariseren. Hij gebruikt geen vakjargon maar schrijft in voor iedereen begrijpelijke taal.
Dit is geen boek om in een strandstoel te lezen, maar je moet na lectuur ook geen bruistablet slikken. Dit positief verhaal over de zoektocht naar kennis inspireert tot nadenken, daar is nog
geen mens slechter van geworden.
Over Zukav is heel wat te vinden op o.m. YouTube, bijvoorbeeld deze samenvatting
van “De dansende Woe-Li meesters: https://www.youtube.com/watch?v=uHYolTtsSwE
Hier lees je hoe je Nederlandse ondertitels bij de beeldfragmenten kunt krijgen:
De Nederlandstalige versie van het boek is momenteel alleen nog tweedehands
verkrijgbaar, vaak voor een prikje. Googelen maar!
Dirk Van den Eede
Comments