top of page

Verkenning van Bijna-doodervaringen: perspectieven, onderzoek en persoonlijke groei.

Bijgewerkt op: 20 sep.


Wat mij fascineert aan Bijna-doodervaringen (BDE's) zijn de verschillende aannames die mensen, en vooral wetenschappers, hierover hebben. Na 34 jaar praten over mijn BDE's en luisteren naar de ervaringen van anderen, heb ik enkele belangrijke groepen vastgesteld:

  • De BDE'ers: Mensen die zelf een BDE hebben meegemaakt.

  • De gelovigen: Mensen die geloven in de spirituele betekenis van BDE's.

  • De onverschilligen: Mensen die er niet veel waarde aan hechten.

  • De niet-gelovigen: Mensen die sceptisch zijn over BDE's.

  • De tegenstanders: Mensen die actief tegen BDE's zijn.

  • De onderzoekers: Wetenschappers die BDE's bestuderen.


Elke psycholoog of socioloog kan andere indelingen voorstellen, maar er is altijd een rode draad in alle maatschappelijke benaderingen. Of men nu gelooft of niet, de persoonlijke ervaringen van degenen die een BDE hebben gehad, zijn waardevol.

Onderzoek naar BDE's

Bij elke wetenschappelijke bijeenkomst die ik tot nu toe bijwoonde, heb ik gevraagd om een BDE te bestuderen vanuit bestaande wetenschappelijke paradigma's, maar tezelfdertijd ook open te staan voor dit nieuwe fenomeen. Het is essentieel om innovatieve onderzoeksmethoden te ontwikkelen om zowel de achtergronden als de inhoud van deze diepgaande ervaringen te begrijpen. Sommige onderzoekers zoeken naar "boodschappen" binnen BDE's. Het is belangrijk om te beseffen dat niet alles wat ervaren wordt als een boodschap kan worden beschouwd; veel informatie is persoonlijk en kan moeilijk te delen zijn met anderen.

De Weg Vooruit

Om verder te komen in ons begrip van BDE's moeten we ons openstellen voor nieuwe ideeën en ons losmaken van materialistische paradigma's. Dit vereist de nodige moed en doorzettingsvermogen. We moeten onze angsten overwinnen en ons ego opzijzetten, zodat we de essentie van deze ervaringen kunnen begrijpen. Het is ook cruciaal om aandacht te besteden aan wat mensen met buitenzintuiglijke ervaringen ons kunnen leren over BDE's. Door deze ervaringen serieus te nemen, kunnen we nieuwe inzichten verwerven die ons begrip van onszelf en onze wereld kunnen verrijken.

De Essentie van Materie

Wanneer ik in de essentie van materie duik, ervaar ik de componenten en de samenstelling. Quarks, bosonen en Higgsdeeltjes worden gezien als puur stoffelijke energie die voortdurend verandert. Deze energie bestaat in een soort wisselwerking binnen ons tijdsysteem. Ze kunnen zich oplossen in het "niets". Nieuwe energieën komen voort uit dat "niets" zolang het stoffelijke bestaat. Waar gaan die energieën naartoe? In ons materialistisch model zouden ze zich integreren in het bestaande stoffelijke, maar dat heb ik niet ervaren. Die energieën zijn niet meer bruikbaar in wat wij gezamenlijk de geestelijke, niet-stoffelijke werkelijkheid noemen.

Ervaring van Alles en Niets

Ik heb dat 'alles en niets' tegelijkertijd ervaren. Hoe kan dat? Het blijft onbegrijpelijk zolang we dit materialistisch/stoffelijk zien. Het overstijgt materie; voorbij alle dimensies gaan we naar het dimensieloze. Het is een subtiele gewaarwording waarbij al het contact met het stoffelijke verbroken is. Wat wij geest noemen is oneindig; het bevindt zich binnen ons, buiten ons en nergens tegelijk. Het bestaat en omdat het bestaat, vormt het een uitdaging binnen ons stoffelijk denken.

Meditatie als Sleutel

Meditatie waarin we onszelf verliezen kan een sleutel zijn om deze realiteit te benaderen. Dit vraagt gewoonlijk om stilte en leegte creëren, maar kan ook plaatsvinden in om het even welke omgeving. “Wat is” is onbegrensd, tijdloos en ruimteloos; puur licht in onze voorstelling, pure liefde in onze beleving.


Persoonlijke Ervaringen

Tijdens een prostaatoperatie werd mijn onderlichaam verdoofd. Het verdovend effect verspreidde zich geleidelijk over mijn hele lichaam waardoor ik terechtkwam in een soort ruimtelijk/ruimteloos bestaan dat mij toegang gaf tot buitenlichamelijke kennis. Ik ben onder andere binnen de 'godsgedachte' gegaan. Dit stelde me in staat om het begrip God in zijn universaliteit te onderscheiden van vervalste godsdienstige leerstellingen. Uit deze afgedwaalde leerstellingen is machtsmisbruik ontstaan dat zich door alle geledingen van onze maatschappij heeft genesteld. Tijdens mijn bijna-doodervaring (BDE) kreeg ik inzicht in de essentie van het heelal en voelde ik een diepe verbondenheid met de 'oneindigheid' van het heelal en de objecten daarin. In vergelijking met het 'Zijn' voelden deze ruimte en de sterrenstelsels heel klein aan.

Natuur en Evolutie

Ik observeerde hoe de natuur op onze aarde zich voortdurend aanpast, en dit zal doorgaan tot het einde van deze aarde. Het is ook belangrijk om de nadruk te leggen op het post-BDE gebeuren en daaruit lessen te trekken die onze toekomst kunnen bepalen. Hierin schuilen veel waarschuwingen, zowel op persoonlijk als maatschappelijk niveau. Intuïtieve inspiratie bevat boodschappen die zowel de mens als de wetenschap vooruithelpen. Deze inspiratie komt onder andere voort uit het luisteren naar de inzichten die bijna-doodervaringen (BDE's) ons kunnen bieden. Het biedt een versnelde weg naar nieuwe ontdekkingen.

Integratie na NDE

Veel mensen die een bijna-doodervaring (BDE) hebben gehad, vinden het moeilijk om zich weer aan te passen aan het gewone leven na hun ervaringen. Ze keren terug naar een wereld die voor hen onveranderd lijkt, terwijl zij zelf veranderd zijn. Slechts enkelen hebben de moed om hun ervaringen openbaar te delen, omdat ze vaak op een negatieve manier door de maatschappij worden behandeld. Het overstijgen van je ego na zulke ervaringen vraagt om een zorgvuldige aanpak. Ik heb dit weten te bereiken, ook al had ik een tijdlang een elitair gevoel – ik voelde me bijzonder omdat ik deze ervaring had en wilde die graag delen.

Persoonlijke Groei

Ik heb mijn grenzen opnieuw moeten afbakenen. Naast mijn gewone dagelijkse leven heb ik een parallelle leefwijze ontwikkeld (een soort bewuste schizofrene instelling). Dit heb ik heel bewust gedaan, langzaam maar zeker; het heeft me veel geholpen bij het kenbaar maken van de werkelijkheid van BDE’s. 

Innerlijke Verandering

Wat is er innerlijk veranderd? Hoe heb ik mijn manier van denken en mijn kijk op de wereld geleidelijk aan veranderd? Ik ben de weg van de godsgedachte ingegaan om het universele te begrijpen, voorbij woorden en beelden. Hoe kan ik dit overbrengen naar de maatschappij? Het is een lang proces geworden om dit geaccepteerd te krijgen, laat staan dat ze het begrijpen. Er is een kloof tussen wat wij ervaren en wat de maatschappij als realiteit ziet. De ervaring van oneindige liefde is onder andere nog steeds niet volledig te begrijpen – vooral niet met alleen je verstand; je moet het zelf ervaren. Je kunt zien welk effect liefde op mensen heeft, maar de essentie ervan gaat verder dan wat je met je verstand kunt bevatten.

Reflectie op het Heelal

Als ik naar de sterrenhemel kijk van dat oneindige heelal – dat materieel eindig is – zie ik al die hemellichamen die al dan niet schitteren; innerlijk aanschouw ik hoe klein dit allemaal is.Ik heb de materie overstegen; noem het gerust een kwantumverschijnsel waarin, of beter gezegd, waaruit ik verder ben gegaan. Het is het pure niets; het pure al – één geheel dat zichzelf is, waaruit alles ontstaan is wat wij nu kennen. Als ik natuurfilms kijk zie ik de sublieme “intelligentie” (bij gebrek aan betere terminologie) van leven dat zich voortdurend aanpast aan veranderingen in onze leefwereld – waarom niet ook in het heelal? Laten we dit het ZIJN noemen dat ons een sprankje intelligentie heeft gegeven om bewust leven in deze dimensies mogelijk te maken. 


Guy Vander Linden

Comments


bottom of page