De ongeziene wereld: een verkenning van liefde, wetenschap en het onzichtbare.
Ik kwam "De ongeziene wereld" tegen op een moment dat ik zelf soms worstelde met het concept van het onzichtbare in ons dagelijks leven. Dit boek, van Jan Weststeijn is een geslaagde mix van verhaal, wetenschap en filosofie. Het vertelde me meer over de vele lagen van onze realiteit die we vaak over het hoofd zien. Het boek duikt ook diep in de thematiek van bijna-doodervaringen (BDE's), de rol van onvoorwaardelijke liefde, en de invloed van persoonlijke keuzes op ons leven en hiernamaals. Weststeijn slaagt er in verslagen van mensen die BDE's hebben ervaren met wijsheid uit mystieke tradities te verbinden.
Jan introduceert verder een interessant concept; ’De Persoon van Liefde'—een entiteit die we verschillende benamingen geven, zoals een Wezen van Licht, Jezus, God —en legt de nadruk op het belang van onvoorwaardelijke liefde en vrije wil. Dit boek biedt een bijzondere kijk op het potentieel voor spirituele groei en begrip in het leven. Dit alles geïnspireerd door de ingrijpende transformaties die BDE's kunnen teweegbrengen.
Na het boek gelezen te hebben, is het voor mij duidelijk dat dit werk een intrigerende verkenning biedt van de relatie tussen het zichtbare en het onzichtbare, maar vooral hoe deze invloed uitoefent op onze perceptie van ‘realiteit’. "De ongeziene wereld" duikt in de diepten van het onbekende, met als doel de sluier te lichten van wat normaal onzichtbaar blijft voor het blote oog. Jan realiseert dit door een combinatie van fictieve verhalen, persoonlijke anekdotes en wetenschappelijke theorieën te definiëren, waardoor het boek een bijzondere plek inneemt op het snijvlak van literatuur, spiritualiteit, filosofie en wetenschap.
Zoals voorheen gezegd, is het boek opgebouwd uit verschillende verhalen die elk een uniek aspect van de ongeziene wereld belichten. Deze verhalen zijn verweven met discussies over wetenschappelijke ontdekkingen en filosofische overpeinzingen. De personages in deze verhalen worden geconfronteerd met situaties die hen dwingen hun begrip van realiteit te heroverwegen, vaak gestimuleerd door ontmoetingen met het (para)normale of het onverklaarbare. De personages, elk geconfronteerd met hun eigen onzekerheden en vragen, deden het voor mij een beetje als spiegels voor mijn eigen onzekerheden.
Ik hou van de beschrijvende schrijfstijl die zowel de complexiteit van de thema's als de emoties van de personages goed overbrengt. Het boek is niet alleen een verhaal, maar ook een reflectie op het leven zelf. De afwisseling tussen deze verhalende segmenten en theoretische discussies is soepel, waardoor de lezer meegenomen wordt in de gedachtewereld van de auteur.
Hoewel "De ongeziene wereld" een rijke en complexe leeservaring biedt, vond ik sommige delen uitdagend. De diepgang van de filosofische discussies vereiste soms een pauze om alles echt te laten bezinken. Maar dit maakte de ervaring niet minder waardevol; het moedigde me juist aan om dieper te graven.
Voor de nieuwsgierige zielen die bereid zijn zich over te geven aan de onzekerheid van het onbekende, is dit boek een prachtige metgezel. Het heeft me uitgedaagd om verder te kijken dan het oppervlakkige, en ik hoop dat het anderen ook zal inspireren om de rijkdom van het onzichtbare te verkennen.
​
Noël Van Herreweghe