top of page

‘Het kleine bijna-bij-de-dood boekje' - Jim van der Heijden
Recensie van Dirk Van den Eede  

Boekbespreking.jpg
Jim2.jpg

“Echt? Dat meen je niet? Serieus?”.

Soortgelijke reacties krijg ik vaker wel dan niet als ik zeg dat ik oprecht ben geïnteresseerd in bijna-doodervaringen (bde).

“Het je er dan eentje gehad, Dirk?”

“Nou neen.”

“En toch denk jij…”

“Yep. Er staan inmiddels honderden getuigenissen op internet, je denkt toch niet dat al die mensen zomaar wat uit hun nek kletsen?”

“Dat is toch niet wetenschappelijk, Dirk?”

​

Aha, het wapen der wetenschap wordt in stelling gebracht! Prima, want ik hou van wetenschap. Ik riposteer door te verwijzen naar een grootschalige wetenschappelijke studie die jarenlang heeft geduurd, en die in het oerdegelijke tijdschrift The Lancet is verschenen. Voor je daarin wordt gepubliceerd word je gewikt, gewogen, gemeten, getoetst, gekwantificeerd, doorgelicht en doorgrond.

“En daar is een boek uit voortgekomen, Eindeloos bewustzijn, van de Nederlandse cardioloog Pim Van Lommel. Moet je eens lezen. 464 interessante pagina’s…”

“Allez jong, daar ga ik mijn tijd niet in steken. Zo’n dik boek!”

Toegegeven, het zou handig zijn moest er een klein maar fijn boekje bestaan waarin helder en zonder omwegen wordt uitgelegd wat een bijna-doodervaring is. Beknopt, maar toch volledig. En geschreven door een ervaringsdeskundige, iemand die zélf een bde heeft meegemaakt. Het probleem is natuurlijk dat BDE’ers steevast beweren dat hun ervaring niet in woorden te vatten is, oké, maar met een rijke woordenschat en een klare stijl vrij van zweverigheid en pompeus taalgebruik kun je toch al een heel eind komen? De auteur dient te weten dat schrappen even belangrijk is als schrijven, zodat wat je overhoudt relevant is. Geen woord te veel of te weinig.

​

No nonsense moet zo’n boekje zijn. Duidelijk ingedeeld. Laat het eerst over de bijna-dood-ervaring gaan, daarna kunnen de opvattingen daarover aan bod komen, van bijna-dooddoeners tot enthousiaste reacties. Om de leeshuiverige min of meer geïnteresseerden niet af te schrikken, beveel ik een boekje op klein formaat aan, hooguit 80 bladzijden dik – euh, dun. Het moet een fijn geschenkje lijken, maar laat dat een vermomming zijn. Want als je het weloverwogen en goed doet, kun je in een klein boekje een grootse inhoud kwijt.

Wel vrienden, je voelde me al komen, zo’n boekje bestaat. Het is getiteld “Het kleine bijna-bij-de-dood boekje” en het is geschreven door Jim van der Heijden, die geregeld post in onze Facebookgroep, waarvoor dank.

Jim heeft ook een website, en daar schrijft hij dit: “In mijn jeugd had ik een nabij-de-doodervaring (NDE)*. De goed bewaarde herinnering hieraan maakte dat ik na mijn loopbaan als materiaalonderzoeker en research- en zakelijk manager een volgend onderzoeksgebied betrad. Dat van het doorgronden van de NDE en - breder - het bewustzijn. In de wetenschap en in de filosofie probeer ik antwoorden te vinden op vragen die worden opgeroepen door het bestaan van het bewustzijn en ervaringen zoals de NDE. Dit leidt naar de constatering dat de werkelijkheid zoals die gewoonlijk door ons wordt ervaren slechts een klein deel is van een realiteit die buiten onze normale waarneming ligt.”

​

Jims website vind je hierzo https://www.dimensies-nde.nl/ maar ik wil je waarschuwen. Je kunt er niet alleen alle vier Jims boeken bestellen, maar je vindt er gratis en voor niks een schat aan interessante informatie en, o overvloed, nog links naar méér interessante websites.

​

Dirk

bottom of page